Boeken

Beginnende lezers
Prentenboeken  

Overige Boeken

Nog honderd nachtjes slapen
Bas is drie jaar. Bijna vier dus! En als hij jarig is geweest, mag hij naar de basisschool. Maar voor het zover is, maakt hij nog een heleboel spannende dingen mee. 

Als je niet met je hoofd onder water durft, geen spinazie lust en van je grote broer nooit mag meespelen, is het leven niet altijd makkelijk. Gelukkig heeft Bas zijn vriendinnetje Sanna. Met haar mag hij na zijn vierde verjaardag eindelijk naar school. Maar eerst gaan ze nog logeren in een huisje in het bos en varen met de boot van Bas zijn vader. Ook stoppen ze een spin in het bed van tante Frieda, want tante Frieda is niet aardig. Helemaal niet!

voorleesboek v.a. drie jaar 
uitgever: Ploegsma

Alleen in de bibliotheek
Stefan
Iedereen heeft een oma. Of bijna iedereen. Sommige kinderen hebben wel drie of vier oma’s. En Stefan? Die heeft er maar één en ze woont ook nog eens heel ver bij hem vandaan. Mevrouw Fles, van nummer zes, die woont dichtbij. Ze ziet er een beetje raar uit, maar ze is wel aardig. En ze heeft op zolder een prachtige trein.

Stefan en zijn vriendje Flip vinden voor een huis in hun straat allerlei dingen die ze heel goed kunnen gebruiken. Een oude autotoeter bijvoorbeeld, en een fietslamp. Achter het raam van het huis staat mevrouw Fles.
Mevrouw Fles ziet er meestal tamelijk vreemd uit. De andere kinderen in de straat roepen haar altijd na: ‘mevrouw Fles, Klessebes’. Dat mogen Stefan en Flip niet en ze durven het ook niet. Ze zijn een beetje bang voor mevrouw Fles. Het gekke is, dat mevrouw Fles voor hen ook een beetje bang is. Toch wil ze wel Stefans oma worden. En toevallig bakt ze de lekkerste pannenkoeken van alle oma’s in de wereld. 

illustraties: Ietje Rijnsburger voorleesboek
v.a. vier jaar 
uitgever: Ploegsma

Alleen in de bibliotheek
Dan maar een goudvis
Katrijn en haar opa willen op de kinderboerderij een geitje kopen om thuis voor te zorgen. Maar volgens de oppasser is dat veel te ingewikkeld voor een oude man. ‘Dan maar een goudvis’, zegt opa. ‘Die loopt niet weg. 

Elke woensdagmiddag gaat Katrijn met de bus naar opa. Ze vindt het leuk om bij hem te spelen, want hij bedenkt de gekste dingen. Hij bouwt samen met haar een vlot waarmee ze gaan varen. ‘Erg gevaarlijk’, vindt Katrijns moeder. En een tijger roosteren boven het haardvuur, wat opa wel graag zou doen, dat gaat ook niet natuurlijk.
Jammer genoeg komt er een eind aan al die fijne middagen als opa naar een verzorgingshuis moet. Maar ook daar valt er veel met hem te beleven. Hoewel de directeur van dat huis opa’s invallen niet zo plezierig vindt.

illustraties: Jansje Bouman 
v.a. 7 jaar 
uitgever: Ploegsma

Alleen in de bibliotheek

Ik zeg lekker niks
Sander speelt nooit meer met zijn vriend Thijs. Hij wil niet meer bij zijn oma logeren en hij wil eigenlijk met niemand meer praten. Sander is kwaad! Hoe komt dat? 

Als Sander plotseling niet goed meer kan horen, verandert zijn hele leven. Het lijkt wel of iedereen de hele tijd boos op hem is. Maar hij kan er toch ook niks aan doen dat hij de juf bijna niet kan verstaan?
Al gauw krijgt Sander een hoorapparaat. Nu kan hij wel weer beter horen, maar toch niet goed genoeg om op dezelfde school te blijven, of mee te doen met voetbalwedstrijden. Het is allemaal erg wennen.
Gelukkig vindt hij na een tijdje een nieuwe vriend én een nieuwe hobby, bijna net zo leuk als voetbal.

illustraties: Ruud Bruijn
 v.a. 8 jaar 
uitgever: Ploegsma

Voor niks in het reuzenrad
Wonen op de kermis in een woonwagen, elke dag gratis in de octopus en het reuzenrad, op elke standplaats weer nieuwe vriendinnen en nooit naar een ‘gewone’ school. Het reizende leven bevalt Karen wel. Maar zal dat altijd zo blijven? 

Het reuzenrad, de swing-mill, de polyp, de schiettent… rode, blauwe, gele lichten die ronddraaien, almaar ronddraaien, en keiharde muziek. Kermis!
Voor Karen is het allemaal heel gewoon. Ze zit vaak achter de kassa van de autoscooter van haar vader en moeder, ze krijgt zoveel oliebollen als ze wil en ze mag overal voor niks in.
Met een woonwagen trekken Karen en haar ouders van stad tot stad, en samen met de andere ‘kermiskinderen’ gaat ze dan naar de rijdende school. Ze wordt wel eens geplaagd omdat haar moeder – die niet uit een kermisfamilie komt – anders is. Voor haar vader gaat er niets boven dit heerlijke vrije bestaan, maar dat geldt niet voor haar moeder. En soms twijfelt Karen ook wel eens…

illustraties: Ietje Rijnsburger
v.a. 9 jaar 
uitgever: Ploegsma
Alleen in de bibliotheek
Een steen door de ruit
Leoniek heeft een nieuwe vriendin – Tessa – die vreselijk de baas over haar speelt. Er is geen dag meer waarop Leoniek kan doen wat ze zelf wil. En het gaat van kwaad tot erger! 

Als Leoniek naar het platteland verhuist wordt ze vriendin van Tessa, alleen maar omdat hun moeders elkaar van vroeger kennen. Maar Tessa vindt maar Leoniek maar een sloom kind, want ze is goed op school, ze houdt van klassieke muziek en ze geeft niets om kleren. Tessa probeert Leoniek naar haar hand te zetten en zo oefent ze heel wat macht uit. Ze dwingt haar te spijbelen, te stelen, nachtelijke uitstapjes te maken en vriendschappen te verbreken. Maar op een dag gaat ze echt te ver…

illustraties: Alex de Wolf 
v.a. 9 jaar 
uitgever: Ploegsma

Alleen in de bibliotheek
Je bent er weer!
Anne zit op een schaatsclub, waar ze veel vrienden heeft. ’s Zomers doen ze met zijn allen conditietraining in het bos, maar ’s winters… dan is alles pas echt! Trainen op de kunstijsbaan en als het even kan wedstrijdrijden op natuurijs! Maar daarvoor moet je wel in topvorm zijn! En Anne is de laatste tijd almaar zo moe… 

Anne is dol op sporten. Ze had graag meegedaan met alle wedstrijden van haar schaatsclub, maar het enige wat ze mag, is toekijken vanaf de kant. Anne heeft een nierziekte. Nog niet zo lang geleden liep zij tijdens de training het hardst van allemaal. Nu is ze altijd moe, slikt de hele dag door pillen en mag ze lang niet alles meer eten.
Anne moet drie keer per week haar bloed laten spoelen. Als ze dat niet doet, gaat ze dood. Het is haar enige kans. Of zou het misschien ook anders kunnen?

illustraties: Annette Fienieg 
v.a. 9 jaar
 uitgever: Zirkoon