Boeken


De strijd om Troje & Odysseus 
DE HELDHAFTIGE VERHALEN VAN HOMERUS.
Twee titels in één band.  

Aphrodite, godin van de liefde, heeft de Trojaanse prins Paris beloofd dat hij met de mooiste vrouw van de wereld zal trouwen. Helaas heeft deze Helena al een man. Als Paris en Helena er samen vandoor gaan, trekt haar echtgenoot ten strijde. Hij roept zijn bondgenoten bijeen en zet koers naar Troje… Na een jarenlange strijd, waar ook de goden zich flink mee bemoeid hebben, valt Troje. De Griekse overwinnaars keren terug naar huis. Een van hen is Odysseus, koning van Ithaka. Maar de terugtocht is verre van gemakkelijk! Met zijn manschappen wordt hij gevangen genomen door een wrede Kykloop. De tovenares Kirke stuurt hem naar het dodenrijk. Hij moet langs de sirenen zien te varen die elk schip op de klippen doen slaan, en verliest uiteindelijk zelfs zijn vloot, voor hij na tien jaar weer voet aan land zet op zijn eiland. En zelfs dan zijn de beproevingen van Odysseus nog niet voorbij.

illustraties: Els van Egeraat  
 v.a. 10 jaar 
uitgever: Ploegsma

De strijd van de Titanen 

Het ontstaan van de wereld volgens de oude Grieken. Ze bedachten er, zoals in alle overgeleverde mythen, erg veel goden bij plus gewone én monsterlijke mensen. Niet alleen de Titanen, die tegen de Olympische goden vochten, maar ook o.a. de Kyklopen, de Giganten en dan nog de beeldschone Pandora, die ongewild alle mogelijke rampen over de wereld verspreidde. 

Heel veel, ontelbaar veel eeuwen geleden was er geen hemel, geen zon en geen maan. Er was geen wind en er waren geen wolken. Geen bossen en bergen, geen rivieren en zeeën, want ook de aarde bestond nog niet. Er was alleen maar de Chaos.
Uit die chaos rijst iets op wat wél een vorm heeft: Gaia, moeder aarde. En na verloop van tijd ontstaat ook de hemel: Oeranos. Op een goede dag besluiten Gaia en Oeranos zich te verenigen en vanaf dat moment groeit en bloeit er van alles op de aarde.
Ze krijgen alleen wel erg lelijke kinderen: eenogige Kyklopen en reuzen met honderd armen en vijftig hoofden. Oeranos is bang dat ze zijn macht over willen nemen en hij besluit zich van hen te ontdoen. Gaia krijgt nieuwe kinderen met ieder één hoofd en twee ogen. Dat zijn de Titanen. Maar Gaia kan haar eerste kinderen niet vergeten en zint op wraak

illustraties: Els van Egeraat  
 v.a. 10 jaar 
uitgever: Ploegsma

De tocht van de Argonauten

verhalen uit de Griekse oudheid 
Behalve de geschiedenis van de Argonauten, die vanuit Griekenland naar het verre Kolchos voeren om daar het Gulden Vlies te bemachtigen, vind je hier nog veel meer verhalen (50 in totaal) over belangrijke figuren uit de Griekse mythologie. ‘Over goden en helden’ zou je dit boek ook kunnen noemen. 

Prachtige en avontuurlijke verhalen uit de Griekse oudheid. Ze vertellen over Iason en de Argonauten, die op zoek gingen naar het Gulden Vlies. Over de sterke Herakles, die een leeuw en een veelkoppige draak versloeg en nog meer heldendaden verrichtte. Over Theseus, die het opnam tegen vijf rovers, en over koning Midas, die alles wat hij aanraakte, deed veranderen in goud. Over Narkissos, die verliefd werd op zichzelf. En over Perseus, die het vreselijke hoofd van Medousa afhakte dat iedereen deed verstenen.
Deze verhalen vertellen van goden en stervelingen, liefde en geluk, angst en oorlog, heldendaden en gemene streken.


illustraties: Els van Egeraat  
v.a. 10 jaar 
uitgever: Ploegsma

Mensen, draken en dolfijnen

wezens uit de Griekse mythologie
 25 verhalen met prachtige tekeningen van Els van Egeraat over wezens die je tegenwoordig niet zo gauw meer zult tegenkomen. Mensen – die wél natuurlijk, en dolfijnen ook als je een beetje je best doet, maar draken, kentauren, vliegende paarden, om over bepaalde goden maar te zwijgen, die figuren bestonden alleen in het oude Griekenland, waar de mensen erover vertelden met angst en ontzag.

In de Griekse mythen wemelt het van de fabelwezens: kentauren, nimfen en saters, monsters en sirenen. Maar ook de ménsen worden fabelachtig, wanneer zij door de goden in dieren worden veranderd. En niet te vergeten de goden zelf, die moeiteloos een andere gedaante kunnen aannemen.
Dit boek gaat over Zeus, die in stierengedaante een vrouw wilde verleiden; over de geboorte van het gevleugelde paard Pegasos uit de bloedende romp van het onthoofde monster Medousa; over de wedstrijd tussen de gehoefde bosgod Pan, de Olympische god Apollo, en nog veel meer.

illustraties: Els van Egeraat
 v.a. 10 jaar 
uitgever: Ploegsma

De strijd om Troje

Het boek over de beroemde oorlog van de Grieken tegen de stad Troje, dat niet alleen het gedeelte dat Homerus erover schreef (de Ilias) bevat, maar ook heel veel van wat er voor en na de Ilias gebeurde. Els van Egeraat, die ook de schitterende tekeningen heeft gemaakt, kleurde niet voor niets de omslag rood. Er vloeit veel bloed in de strijd om Troje. 

Aphrodite, godin van de liefde, heeft de Trojaanse prins Paris beloofd dat hij met de mooiste vrouw van de wereld mag trouwen. Helaas heeft deze Helena al een man. Als Paris en Helena er samen vandoor gaan, trekt haar echtgenoot ten strijde. Hij roept zijn bondgenoten bijeen, en zet koers naar Troje…
De strijd om Troje gaat niet alleen maar over oorlog, het is ook een verhaal over jaloezie, trouw, vriendschap en wrok. Niet alleen bij de menselijke hoofdrolspelers, maar ook bij de Griekse goden, die allemaal partij hebben gekozen en zich flink met de strijd bemoeien. 


illustraties: Els van Egeraat 

 v.a. 10 jaar
uitgever: Ploegsma

Odysseus

De oorlogsheld Odysseus keert na de strijd om Troje terug naar huis. Tenminste, dat is de bedoeling. Hij bereikt zijn koninkrijk pas na een aantal ongelooflijke avonturen. Tien jaar doet hij over zijn tocht en dat is niet best, want zijn aanwezigheid in het paleis van Ithaka is hard nodig!

Nadat Troje is gevallen, keren de Grieken huiswaarts. Voor Odysseus, koning van Ithaka, gaan er tien jaren voorbij eer hij na talloze omzwervingen weer voet aan land zet op zijn eiland. En dat is geen dag te vroeg, want meer dan honderd mannen dingen naar de hand van zijn vrouw Penelope en eten al zijn voorraden op.
Tijdens zijn jarenlange tocht moet Odysseus heel wat doorstaan. Hij ontsnapt met zijn manschappen ternauwernood aan een wrede Kykloop, en hij wordt door de tovenares Kirke naar het dodenrijk gestuurd. Hij moet langs de Sirenen zien te varen, die elk schip op de klippen doen slaan. Hij verliest zijn vloot en uiteindelijk ook zijn eigen schip, en dreigt in de grot van de nimf Kalypso de tijd te vergeten…illustraties: Els van Egeraat 
v.a. 10 jaar 
uitgever: Ploegsma

Van Grote Beer en Orion
Verhalen over Orion, Hercules, Venus, Jupiter en nog veel meer. Orion en Hercules zijn sterrenbeelden, Venus en Jupiter zijn planeten. Maar dit is geen boek over sterren! Het gaat over figuren uit de Griekse mythologie naar wie sterren en planeten zijn genoemd. De oude Grieken gebruikten de sterrenbeelden als kalender en als kompas en om hen goed te kunnen herkennen, gaven ze er namen aan. Namen dus zoals Orion en Grote Beer.

Diana is de godin van de jacht. Ze heeft een geweldige hekel aan mannen en eist dat haar vriendinnen, allemaal beeldschone nimfen, er net zo over denken. Als de nimf Callisto zich laat verleiden door Jupiter en zwanger raakt, verandert Diana haar uit wraak in een beer. Elke dag jaagt ze op Callisto en het jong dat geboren wordt.
Jupiter krijgt uiteindelijk medelijden en zet de Grote en de Kleine Beer als sterrenbeelden aan de hemel.
Dit is één van de fascinerende verhalen over onze sterren die hun oorsprong hebben in de Griekse mythologie. Lees het boek, kijk naar de nachtelijke hemel en beleef de rijke verhalenwereld achter de sterren.
 

illustraties: Els van Egeraat 
v.a. 10 jaar 
uitgever: Ploegsma

De Griekse tragedies

Ze worden nog regelmatig opgevoerd in het theater: de klassieke Griekse tragedies van Aischylos, Euripides en Sophokles. Op de affiches prijken de namen Medeia, Elektra en Oidipous, maar wie waren dat ook alweer? 

16 verhalen naar toneelstukken die ± 500 v.Chr. door de Griekse schrijvers Aischylos, Sophokles en Euripides geschreven zijn. Sombere maar ook spannende vertellingen waar veel bekende figuren in voorkomen zoals Herakles, Agamemnon, Ajas, Helena en Andromache..


illustraties: Els van Egeraat 
v.a. 10 jaar 
uitgever: Ploegsma

De strijd om Troje

Een nieuwe uitgave van het verhaal van de Trojaanse oorlog, aangevuld met de lotgevallen van de Griekse helden op weg naar huis. Menelaos, Odysseus, Diomedes en de andere aanvoerders die de strijd hebben overleefd, verheugen zich op het weerzien met hun land en hun familie. De terugtocht naar Griekenland gaat echter niet van een leien dakje. De helden ondervinden afschuwelijke tegenslagen en enkele van hen bereiken nooit of tenimmer hun doel. Opperbevelhebber Agamemnon bereikt zijn paleis in Mykene en zijn vrouw Klytaemnestra die helaas niet bepaald blij is met zijn terugkomst.

illustraties: Els van Egeraat 
v.a. 10 jaar 
uitgever: Ploegsma